Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Merkel néni megcibálja a rossz portugál nyuszi fülét?

Angela Merkelnek nagyon nem tetszik, hogy a portugál parlament, élen a szocdemekkel nem szavazta meg tegnap a 4. számú megszorító csomagot, és így lemondásra kényszerítette José Sócratest, akivel kvázi baráti viszonyt ápolt. Noha nem ugyanazon politikai család tagjai, a pénzügyi stabilizáció kérdésében teljes egyetértés volt köztük.


Merkel sajnálatát fejezte ki Sócrates távozása miatt, és megköszönte a stabilitás érdekében tett erőfeszítéseit. Ugyanakkor "magához rendelte" a PSD-s pártelnököt, Pedro Passos Coelho-t, hogy beszéljen a fejével. Coelho (a név nyuszit jelent) nem  várhat sok jóra a német kancellárasszonytól, hiába a sármos mosolya.

A szocdemek egyébként úgy nyilatkoznak, mintha máris megnyerték volna a választásokat, pedig addig még el kéne kerülni az államcsődöt például. Ma azt lengették be, hogy az ÁFA-t emelnék meg 1%-kal, ahelyett, hogy a nyugdíjakhoz és a fizetésekhez nyúlnának. Egyébként az ÁFA még így se érné el a magyar szintet, az emeléssel együtt 24% lenne. De hol van az még!

0 Tovább

Lemondott a portugál miniszterelnök

Március 23-án este, magyar idő szerint 22 órakor a szocialista párti José Sócrates portugál miniszterelnök kiállt a tévé nyilvánossága elé, és bejelentette lemondását. Délután a parlament nem fogadta el a 4. számú megszorító csomagot (PEC-et), amellyel elkerülhető lett volna, hogy Portugália külső segítséget kérjen pénzügyi egyensúly-problémái megodása érdekében. José Sócrates előre kijelentette, hogy a PEC el nem fogadása esetén egyetlen megoldás marad a számára: a távozás.

Az utóbbi hetekben a kormányra egyre nagyobb nyomást gyakoroltak nem csak az ellenzéki pártok, hanem más társadalmi csoportok is, ahogy beszámoltunk róla, nemrég fiatal munkanélküliek és kényszervállalkozók hatalmas tüntetést rendeztek, hogy tiltakozzanak a jelenlegi, szerintük tarthatatlan munkaerőpiaci helyzet ellen. Noha minden valószínűség szerint a következő kormány ugyanazon kellemetlen megszorító intézkedések meghozatalára kényszerül majd, mint amelyeket a PS (Szocialista Párt) akart megszavaztatni, a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD (vagyis a szociáldemokraták) mindent megtett a kabinet megbuktatása érdekében, José Sócrates szerint pusztán hatalomvágyból.

Mivel a köztársasági elnök, Aníbal Cavaco Silva már korábban kijelentette, hogy amennyiben a kormányfő távozik, nem tartja járható útnak az egyszerű miniszterelnök-cserét, számíthatunk rá, hogy nemsokára előrehozott választások lesznek Portugáliában.

José Sócrates 2005 márciusától irányította az országot, 2009 októberében újraválasztották, így összesen hat év után távozik a hatalomból.

0 Tovább

Portugálos dolgok

blogavatar

A bloggazda mániái: avagy luzofón érdekességek a középkortól máig, irodalom, történelem, politika, zene, foci és ami még belefér.

Utolsó kommentek