Pedro Passos Coelho, a portugál miniszterelnök ma beszédet mondott. Nem voltak kifejezetten jó hírei. Nem, mintha bárkit is meglepett volna, hogy már megint szorítani kell a nadrágszíjon.

De hogy mit jelent ez konkrétan, azért azt eddig nem lehetett tudni. Nos, a legérdekesebb, a 2012-es költségvetéssel kapcsolatban tervezett újítás nem az, hogy bizonyos közalkalmazottak elveszítik a 13. és 14. havi juttatásukat (1000 EUR fölötti jövedelemre vonatkozik ez, és nem örökre, csak két évre), hanem, hogy a privát szférában lehetőség nyílik a népek munkaerejének napi plusz fél órában való igénybevételére, persze plusz pénz kifizetése nélkül. Ez heti két és fél, havi 10 óra "robot".  

A minimálbér és az 1000 eurós jövedelem közötti sávban a 13-14. havi juttatások (karácsonyi és nyári vakációs prémium) progresszív módon csökkennek, a minimálbérhez nem nyúlnak. A nyugdíjakra is hasonló szabályok vonatkoznak majd (ha elfogadják a még be sem nyújtott költségvetést): 1000 euró fölött teljes 13-14. havi juttatásmegvonás, a minimálbér összege és az 1000 közötti sávban pedig csak az egyik juttatást szüneteltetik. Ahogy Passos Coelho hangsúlyozta, az ország teljesen ki van szolgáltatva a kívülről érkező anyagi segítségnyújtásnak, ezért nagyon szigorúan veszik a hiány lefaragásának szükségességét. 

A baloldali ellenzék kisebb-nagyobb vehemenciával tiltakozik, persze, de a szívük mélyén valószínűleg ők is tudják, hogy ez még nem is olyan szörnyű. Nálunk még a 13. havi is alig létezett, nem hogy a 14. És a csóringerek továbbra is kapják mindkettőt.