Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvan a finn igen

Ezúttal rövidhírek:

Gondolom, minden olvasóm rágta a körmét, vajon megszavazza-e a finn parlament a portugáloknak nyújtandó segítséget, ha már videócsatát is vívtak egymással. Nos, tegnap bejelentették, hogy meglesz az igen, bár ennek az az ára, hogy az igazi finnek, azok a kedves emberek, a helyi jobbikosok, akik az április 17-iki  választásokon harmadikok lettek, nem vesznek részt a kormánykoalícióban. És nagyon keménykedni fognak ellenzékben, ahogy ígérik.

A Bundestag is megszavazta a segítséget.

Időközben pedig nagyban folyik a kapmány Portugáliában.

1 Tovább

A harcos pasik kiestek ...

Nem tudom, melyik országban mennyire veszik komolyan az Euróvíziós Dalfesztivált, de az ibérek (a spanyolok is!) mindig nagy felhajtást csinálnak körülötte. Bár általában nincs sikerük. A múltkori, nagy port kavart portugál dicsőség-videóban is élcelődtek rajta egy slide erejéig: ők még soha nem nyertek dalfesztivált. Hát, az idén se fognak. (Bár a slide-on azt állították, hogy ők az egyetlen európai ország, amely nem nyert: ez nyilvánvalóan abszurd. Vagy Európához még mindig csak a régi EU-tagokat számolják ... Amiről már illene leszokni lassan.)

Csapatuk, Os homens da Luta (= Harcos pasik vagy a Harc emberei) humoristákból álló együttes, a daluk nem elsősorban zenei kiválóságával próbálta felhívni magára a figyelmet. Valójában paródia akart ez lenni, és hangsúlyozottan a portugál történelemre reflektáló paródia. A hangulat úgyis forradalmi odahaza, hát lovagoljuk meg a dolgot. A 70-es évek, a szegfűs forradalom stílusát, mondanivalóját idézte fel. Persze, ez a portugálul nem tudó kívülállók számára nem sokat jelenthetett, legfeljebb jópofának tarthatták (volna). Részemről mindig azoknak a daloknak szurkolok, amelyek kifejezetten nemzeti jelleget mutatnak. Mielőtt még bárki megkövezne: ez saját vélemény, lehet vele egyetérteni vagy lehet vitatni, de komolyan: legszívesebben betiltanám például az angolul való éneklést (kivéve persze a briteknek és a máltaiaknak, ezek meg úgyse nyernek soha ...)

A portugálok ezúttal is csalódtak, akár úgy tűnhet, hogy eleve tovább se akartak jutni, de aki ezt gondolja, az nem ismeri őket. Ők mindig tovább akarnak jutni. És mindig fontos számukra a nemzetközi megmérettetés. Olyannyira, hogy például csodálatos maratoni futónőjükről, Rosa Motáról, aki olimpiai és világbajnok is volt, még életében (most is jó egészségnek örvend) elneveztek egy sportcsarnokot. Eusébio is jó egészségben van, neki meg szobrot emeltek. Jó kis ország, ahol még meghalni se kell az ilyesmihez.

No, de vissza au Euróvízióhoz: kár, vagy nem kár, a portugálok ezúttal se arattak. És, ha a napokban a finn-portugál csörtéről ejtettünk pár keresetlen szót, érdekes lehet, hogy a finnek tejfölösszájú szőke ifjonca viszont továbbjutott. (Ahogy Wolf Kati is, de ezt úgyis tudja mindenki.)

Amit most ide biggyesztek, az nem az idén kiesett dal, hanem egy réges-régi, 1969-ből: ez a dal se lett siker annak idején, de a portugálok ünnepelve fogadták Simone de Oliveira-t, mikor hazatért a versenyről. A címe: Desfolhada - vagyis: Tengerihántás. Egyébként ez az ő átkosukban azért nem kis botrányt kavart, mert elég erotikus tartalmú, egyébként Ary dos Santos verse. Az egyik sora így hangzik: "Aki gyereket csinál, az tegye örömmel ..." Hogy ebben mi a kivetnivaló? :-)

2 Tovább

A finnek válasza a portugál videóra

Úgy követeli az illem, hogy miután közreadtam a - szerintem - jópofa, túlzásoktól és öniróniától sem mentes portugál videót, avagy, hogy mit kell tudniuk a finneknek Portugáliáról, ide biggyesszem a választ is, amelyet a finnek összehoztak.

A luzitán verziótól eltérően ez igencsak rövid, szövegbemondás helyett  drámai zene van. (Aki be tudja azonosítani, szóljon ...) Egyébként igen komolynak tűnik, dicsekedni csak módjával dicsekszik, például a Hitler elleni harccal, azzal, hogy első országként adtak választójogot a nőknek, de hát egyébként is, milyen szép szőkék azok a csajok. A nőket a portugálok nem hozták elő, pedig szerintem náluk is vannak szépek, ha nem is olyan nagy számban, és nem is olyan szőkén, de valószínű, hogy a portugál videót férfiak készítették, különben jöhettek volna a luzitán pasik nagyszerűségével ... Na, ennyire azért ők sem vetik el a sulykot, ugye ... Mégiscsak van szerénység a világon :-)

Csak a "történelmi hűség" kedvéért: a portugál videót odahaza is sokan kritizálták, vannak olyan hangok, hogy nem ártana szerényebbnek lenni, meg a múlt dicsősége nem egyenlíti ki a jelen számláit. De legalább arra jó volt ez az egész, hogy sok olyan ember is el tudja helyezni a térképen Portugáliát, aki eddig sötétben tapogatózott. (Lehet persze, hogy néhányan most antipatikusabbnak találják, mint eddig, de bármily szomorú is, nem lehet mindenkinek tetszeni.)

1 Tovább

A portugálok beintenek a finneknek - országimázs a javából

Miután a portugál kormány a megszorító csomag meg nem szavazása után megbukott, most ugyanaz az átmeneti kormány megszorító csomagot hirdetett meg, csak az úgynevezett trojka, vagyis a 3 mumus, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF segítségül hívásával egybekötve. Nem csak megszorítunk, el is adósodunk ... Vagy másképp: lehet befektetésekre is költeni. (Egyébként a bukott szoci kormánypárt jelenleg 2%-kal vezet a közvéleménykutatásokban a szocdemek előtt, csak a szocdemeknek van lehetséges koalíciós partnerük: a Néppárt, míg a szociknak nincs ...)

Nos, az Európai Unió részéről nyújtandó segítséget azért még a tagállamoknak is meg kellene szavazniuk. És van, akinek nem smakkol a dolog. Ez a hezitáló népség pedig éppen nyelvrokokunk, Finnország. 43%-uknak nincs gondja a segítségnyújtással, 39% inkább passzolna, és 13% még nem tudja. Ami a portugáloknak baromira nem tetszik - annak ellenére, hogy nemrég még esküdöztek: nem kell nekik semmiféle adomány (vagy kölcsön, vagy akármi, megvannak ők egyedül is, ide lőjenek!) ...

Külön a finnek kedvéért össze is ütöttek egy kis videót, amin kábé az összes portugál vívmányt felsorolják, amit így hirtelenjében egy országimázs központ össze tudott szedni ... Lehetne tőlük tanulni! Mivel a cucc angolul van, mégpedig echte brit lehet a narrátor, itt mellékelem, szerintem nem csak arra alkalmas, hogy jókat mosolyogjunk rajta, hanem arra is, hogy megtanuljunk belőle néhány érdekességet. És nem mellesleg, marketing szempontból sem utolsó. Aztán a finnek kezdenek vele, amit akarnak ...

24 Tovább

A türelmes pasival kell Villas-Boasnak megmérkőznie

Végre biztos: a már az első Villareal elleni meccsen taroló FC Porto ellen (amely ezúttal még azt is megengedhette magának, hogy 3-2-re kikapjon) az Európa Liga döntőjében nem az ősellenség Benfica, hanem meglepetésre a jelenleg a bajnokságban 3. helyen álló Braga fog kiállni, miután 1-0-ra legyőzte a sasokat.

Mivel eddig a Braga edzőjéről nem esett szó, megnéztem, kicsoda is ez a csóka. Domingos Paciência (Türelem Domonkos - hát nem édes neve van?), a 69-es születésű, tehát szintén fiatal (és nem is csúnya) tréner játékosként a Portóban jeleskedett, de a brazil ász, Mário Jardel kiütötte a helyéről. Na, most megmutathatja, mit ér. És ráadásul anyacsapata, a Porto ellen! Külön érdekesség, hogy a Bragában Jorge Jesus-t, a Benfica jelenlegi edzőjét váltotta ... Hát, most Jesus szívhatja a fogát, 1 gólnyira és klubnyira maradt le az EL-döntőről. 

Hogy a Benficának és szurkolóinak milyen érzés lehet ez a vereség, arra most nem találok szavakat. Mondjuk, ha valaki most azt a portugál szólást próbálja nekik elsütni vállvonogatással egybekötve, hogy: Paciência (kábé: C'est la vie), szerintem nem sok jót várhat tőlük. 

Az EL-döntőt tehát két észak-portugál csapat fogja játszani, mórok kizárva. Hacsak Villas-Boast nem tartjuk a 2. számú Mourinhónak, azaz a valódi, jelenleg nem túl boldog Mourinho klónjának ... Továbbra is hajrá Porto!

0 Tovább

Portugálos dolgok

blogavatar

A bloggazda mániái: avagy luzofón érdekességek a középkortól máig, irodalom, történelem, politika, zene, foci és ami még belefér.

Utolsó kommentek